Voor SEO maakt het niet veel uit hoe een 404-pagina eruitziet, maar kijkend naar de gebruikservaring is het wel degelijk een belangrijke pagina. De 404-pagina is misschien wel de meest vergeten pagina van elke website.

Om de gebruiksvriendelijkheid van jouw website te vergroten, is het maken van een goede 404-pagina een stap in de juiste richting. Wij hebben een aantal tips die jou kunnen helpen bij het maken van een gebruiksvriendelijke 404-pagina.

Waarom is een goede 404-pagina nodig?

Het hele doel van een 404-pagina is het opvangen van een bezoeker die op een pagina komt die niet meer bestaat. Het is voor een gebruiker ontzettend irritant om tijdens het bezoek op jouw website op een 404-pagina te komen. Die irritatie kan verminderd worden als de 404-pagina beter is ingericht.
404 pagina

Waar moet een 404-pagina aan voldoen?

  • Duidelijk aangeven dat het een 404-error is.
  • Een link naar de homepage bevatten. Zo verlaat een bezoeker minder snel de website.
  • Geef de bezoeker een aantal opties voor mogelijk interessante pagina’s op de website.

Hou je je aan deze punten, dan moet het lukken om een goede 404-pagina te tonen aan jouw bezoekers. Hoe beter je voldoet aan deze punten, hoe gebruiksvriendelijker jouw website wordt. Het heeft helaas geen directe invloed op SEO, maar als bezoekers tevreden zijn en hierdoor langer blijven op de website, ga je dit wel terugzien in de Google-ranking.

Hoe bouw je een goede 404-pagina?

Er zijn meerdere opties om jouw 404-pagina in te vullen. Wij hebben wat voorbeelden voor jou opgesomd:

  • Informatief: Gebruik de 404-pagina om de gebruiker wat meer informatie te geven over jouw bedrijf, vergelijkbaar met een over ons-pagina. Dit kan interesse wekken bij de bezoeker en hen overtuigen om op de website te blijven.
  • Humor: Probeer eens humor om de irritatie te verminderen, bijvoorbeeld met een grappige afbeelding of een ludieke tekst.
  • CTA: Voeg een duidelijke call-to-action toe, zoals een link naar jouw dienstenpagina of naar producten die je aanbiedt.
  • Creatief: Maak er iets opvallends van met een uniek design. Laat zien dat je moeite hebt gedaan om het mooi te maken en geef gebruikers het gevoel dat er meer waardevols op de website te vinden is.

404-pagina’s op jouw website vermijden

Je wilt natuurlijk voorkomen dat een bezoeker op een 404-pagina komt, maar het blijft altijd mogelijk. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een bezoeker op een 404-pagina terechtkomt:

  • Typefout: Een kleine typefout in de URL kan een bezoeker naar een 404-pagina leiden.
  • Externe link: Externe websites kunnen fouten maken in hun links naar jouw site.
  • Aangepaste URL: Bij het aanpassen van een URL kunnen bestaande links (bijvoorbeeld op externe websites) verouderd raken en naar een 404-pagina leiden.

Heb je hulp nodig bij het ontwerpen van een goede 404-pagina? De webdevelopers van OnlineLabs hebben altijd een passende oplossing. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.