Het lanceren van een nieuwe website kan spannend zijn, vooral als je ook je domeinnaam verandert. Je hebt waarschijnlijk veel tijd en moeite gestoken in het opbouwen van je SEO-rankings, en je wilt deze niet verliezen. Daarom hebben we een handige checklist opgesteld om je door het migratieproces te begeleiden.
Waarom zou je je domeinnaam veranderen?
Hoewel het meestal beter is om je bestaande domeinnaam te behouden, kunnen er situaties zijn waarin een wijziging noodzakelijk is:
- Je hebt toegang tot een betere domeinnaam, bijvoorbeeld omdat deze is vrijgekomen of je een premium domeinnaam kunt kopen.
- Je huidige domeinnaam heeft een Google-penalty gekregen door bijvoorbeeld spamachtige SEO-technieken.
- Je bedrijf ondergaat een naamsverandering, wat een domeinwijziging noodzakelijk maakt.
Tips voordat je begint
- Maak een back-up van je huidige website, zodat je altijd kunt terugvallen op een veilige versie.
- Laat je oude domein actief en verleng de registratie. Dit voorkomt dat je opgebouwde waarde verloren gaat of door een concurrent wordt overgenomen.
- Wees voorbereid op een tijdelijke daling in bezoekersaantallen. Dit is normaal tijdens een migratie, maar kan worden geminimaliseerd met een goed plan.
1. Kopieer je website naar het nieuwe domein
Verplaats je volledige website naar het nieuwe domein. Gebruik tools zoals WP All-in-One Migration of voer een handmatige migratie uit. Controleer na de migratie of alle interne links werken en of afbeeldingen correct worden ingeladen.
2. Stel 301-redirects in
Gebruik een 301-redirect om zoekmachines en bezoekers door te sturen van je oude domein naar je nieuwe domein. Voeg de redirects toe in het .htaccess-bestand van je server. Als je URL-structuur gelijk blijft, gebruik dan de volgende code:
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oudedomein.nl [NC,OR]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oudedomein.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://nieuwedomein.nl/$1 [L,R=301,NC]
Als je URL-structuur verandert, stel dan voor elke pagina handmatig een redirect in. Controleer na het instellen of alle redirects correct werken.
3. Informeer Google over de domeinwijziging
Ga naar Google Search Console en geef een adreswijziging door. Zorg ervoor dat zowel je oude als nieuwe domein geverifieerd zijn in Search Console.
4. Dien een nieuwe sitemap in
Zorg ervoor dat je sitemap up-to-date is en dien deze in bij Google Search Console. Dit helpt Google om je nieuwe site sneller en correct te indexeren.
5. Controleer en monitor
Controleer regelmatig Google Search Console op fouten en indexeringsproblemen. Let op meldingen en crawlfouten om er zeker van te zijn dat je website correct wordt geïndexeerd.
6. Update backlinks
Neem contact op met websites die naar je oude domein linken en vraag hen om de links te updaten naar je nieuwe domein. Hoewel een 301-redirect de linkwaarde doorgeeft, is een directe link naar je nieuwe domein altijd beter.
7. Informeer je klanten
Communiceer de domeinwijziging met je klanten om verwarring te voorkomen. Dit kan via e-mail, sociale media en je website.
8. Analyseer de resultaten
Houd de prestaties van je nieuwe domein in de gaten en wacht geduldig tot Google de migratie volledig heeft verwerkt. Een tijdelijke daling in rankings is normaal, maar met een goed uitgevoerd plan zullen deze snel herstellen.
Hulp nodig?
Wil je ondersteuning bij het migreren van je website? Neem gerust contact op met OnlineLabs. Wij helpen je graag bij een soepele overgang en het behouden van je SEO-rankings.
- Waarom zou je je domeinnaam veranderen?
- Tips voordat je begint
- 1. Kopieer je website naar het nieuwe domein
- 2. Stel 301-redirects in
- 3. Informeer Google over de domeinwijziging
- 4. Dien een nieuwe sitemap in
- 5. Controleer en monitor
- 6. Update backlinks
- 7. Informeer je klanten
- 8. Analyseer de resultaten
- Hulp nodig?